Spalanie alkoholu - skuteczne sposoby

Alkohol bywa kompanem podczas wielu imprez, z pozoru przyjemnym i nieszkodliwym, co jest bardzo mylnym spostrzeżeniem. Jego nadmiar może powodować bardzo nieprzyjemne skutki, do których możemy zaliczyć znienawidzonego kaca, będącego naturalną reakcją organizmu na ilości spożytych trunków. Nadmiar alkoholu, przyjmowany przez dłuższy czas, może prowadzić również do ciężkich powikłań na tle zdrowotnym. Wiele ludzi głowi się, czy istnieją sposoby na przyśpieszenie metabolizacji alkoholu. Odpowiadamy!

Jak długo alkohol utrzymuje się w organizmie?

Oto przybliżony czas metabolizmu alkoholu:

– 250 ml piwa organizm metabolizuje w  3 godziny;

– 1400 ml wina w 7 godzin;

– a 360 ml wódki w ciągu 10 godzin.

Jedna butelka wina jest metabolizowana przez organizm przynajmniej kilka godzin, a do czasu kompletnego pozbycia się alkoholu z organizmu nie można prowadzić pojazdów. Alkohol w wydychanym powietrzu może znajdować się naprawdę długo.

Wartości te mogą się jednak różnić w zależności od rodzaju trunku. Jedno piwo może być mocniejsze od drugiego, co określa liczba procent alkoholu na butelce. Warto mieć te wartości gdzieś z tyłu głowy, aby można było oszacować, ile czasu na spalenie alkoholu będzie potrzebował nasz organizm.

Jak przebiega metabolizm alkoholu?

Aby w pełni poznać zagadkę przyśpieszenia spalania alkoholu należy odpowiedzieć sobie na pytanie, na czym ten proces tak właściwie polega i w jaki sposób organizm go realizuje. Etanol jest substancją metabolizowaną w największym stopniu przez wątrobę. Ponad 95% alkoholu utlenia się do aldehydu octowego, a pozostałe 5% wydalane jest w moczu oraz wydychane razem z powietrzem – nieprzetworzone ilości mogą zostać odczytane podczas pomiaru trzeźwości. Proces wchłaniania alkoholu polega na tym, że alkohol przenika z jelit oraz żołądka do krwiobiegu. Enzymy pomagają w jego przemianie. W wątrobie natomiast, pod wpływem działania dehydrogenazy alkoholowej przeistacza się w aldehyd octowy, który z kolei rozkłada się do octanu, a na samym końcu do dwutlenku węgla oraz wody. Za znienawidzonego kaca odpowiada nagromadzony aldehyd.

Trzeba być jednak świadomym, że wyżej wspomniane ilości spożytego alkoholu mogące ulec metabolizacji w wątrobie podczas godziny, nie zależą od jego ilości w naszym organizmie. Większość osób łączy takie tempo z wypiciem jednej porcji alkoholu na godzinę. W owym przypadku chodzi o mniej więcej 14 gram czystego alkoholu, a to odpowiada mieszczącemu 150 ml  kieliszkowi wina, jednemu drinkowi 44 ml albo jednej porcji piwa 355 ml. Pamiętajmy, że tempo metabolizmu alkoholu różni się w zależności od kilku czynników: płci, genetyki, masy ciała, stanu zdrowia czy tolerancji na alkohol. U ludzi, którzy mają uszkodzoną wątrobę, proces metabolizacji alkoholu może przebiegać znacznie wolniej, tak jak u osób starszych czy tych o niższej masie ciała.

Wpływ alkoholu na organizm

Alkohol oddziałuje na układ nerwowy. Wpływa on na przekazywanie sygnałów pomiędzy neuronami. Często objawia się to zmianami w procesie myślenia i pamięci czy w zachowaniu i koordynacji. Podczas długotrwałego spożywania alkoholu może dojść nawet do trwałych uszkodzeń mózgu, np. do zespołu Korsakowa, który odpowiada za poważne problemy z pamięcią.

Alkohol wpływa również na:

  • Układ trawienny. Alkohol spożywany w dużych ilościach prowadzi do problemów zdrowotnych typu zapalenie trzustki, marskość wątroby, zwiększone ryzyko raka wątroby, jelita grubego, gardła czy przełyku.
  • Układ sercowo-naczyniowy. Nadmierna ilość alkoholu może powodować: nadciśnienie, udar, arytmie i chorobę niedokrwienną serca 
  • Układ odpornościowy. Permanentne spożywanie dużych dawek alkoholowych trunków osłabia układ odpornościowy, zwiększając podatność na różnego rodzaju infekcje, zapalenie płuc, gruźlice i może odpowiadać za pogorszenie zdolności organizmu do zwalczania nowotworów. 

Jak skutecznie poprawić metabolizm alkoholu?

Kluczowym elementem podczas procesu metabolizacji alkoholu w organizmie jest jego nawodnienie. Alkohol niestety bardzo odwodnia organizm, ale częste picie wody jest pomocne w uzupełnieniu utraconych płynów i przyśpieszeniu procesu wydalenia alkoholu. 

Kiedy spożywasz alkohol, pamiętaj również o:

  • Odpowiednim posiłku. Odpowiednio dobrane jedzenie przed spożyciem alkoholu może prowadzić do zmniejszenia tempa, w którym owa substancja jest wchłaniana do krwiobiegu. Warto zjeść danie, które zawiera np. jajka bogate w białko, uznawane za najbardziej sycący makroskładnik. Może ono dodatkowo opóźnić proces wchłaniania alkoholu, co spowalnia opróżnianie żołądka. Dobrym źródłem białka i błonnika, które potęgują uczucie sytości, jest owiec. 40 g surowego owsa może dostarczyć naszemu organizmowi ok. 5 g białka i 4 g błonnika, spore ilości magnezu, żelaza i selenu. Warto, aby dieta była również bogata w banany, grejpfruta, melona, łososia, szparagi, jogurt grecki i łososia.
  • Śnie. Dobry i wystarczająco długi sen to kluczowy element dla zdrowego metabolizmu, nie tylko alkoholu. Warto pamiętać, że alkohol posiada działanie uspokajające, a ono często powoduje  senność, jednak nadmierne spożywanie alkoholu ma związek ze słabą jakością i długością snu. Jest on wtedy nieefektywny i nie przynosi potrzebnych korzyści. Z tego względu ludzie uzależnieni od alkoholu bardzo często skarżą się na bezsenność. 
  • Unikaniu napojów alkoholowych zawierających kongenery. Kongenery to substancje, które powstają podczas fermentacji, ale nie są oczekiwanym alkoholem etylowym.  Spożywanie napojów obfitych w kongenery może przyczynić się do spowolnienia metabolizmu alkoholu. Alkoholami, w których skład wchodzą kongenery są: tequila, whisky, koniak, bourbon. Co za tym idzie, wybór alkoholi, które posiadają niską zawartość kongenerów, takich jak białe wino, gin, zmniejszy prawdopodobieństwo wystąpienia kaca lub nasilenie jego objawów. 
  • Wyborze właściwych składników w suplementach diety. W przyśpieszeniu metabolizmu alkoholu pomocne mogą okazać się niektóre składniki obecne w suplementach diety. Korzystny wpływ na ten proces ma np. niacyna, która odpowiada za utrzymanie odpowiednich funkcji poznawczych. Pomaga ona podczas uczucia znużenia i ogólnego zmęczenia, pobudzając organizm do działania. Kolejnym korzystnym składnikiem jest cynk, który utrzymuje funkcje poznawcze oraz cholin wspierający właściwe działanie wątroby. Warto pamiętać także o opuncji figowej – wykazuje ona pozytywny wpływa na wątrobę podczas spożywania alkoholu. Ważne jest przyjmowanie witamin z grupy B, gdyż alkohol wypłukuje z organizmu ich zasoby.

Podsumowanie

Mimo że poznaliśmy kilka strategii pomocnych w przyspieszeniu metabolizmu alkoholu, najistotniejszy i najbardziej skuteczny w walce o zdrowie jest umiar w jego spożywaniu. Pamiętajmy o tym, że nadmierne spożywanie alkoholu może powodować bardzo poważne problemy zdrowotne, w tym choroby serca, wątroby i problemy neurologiczne. Jeśli spożywasz alkohol, rób to z pełną odpowiedzialnością, pamiętając o swoim zdrowiu. Jesteś odpowiedzialny za swój organizm.